Monday 24 October 2016

Yvette Jane Paul (TUHAU)

iti nopo nga laang momonsoi do tuhau. winonsoiku id suang boros do malayu sabaagi monguhup tulun lobi osonong mamarati kokomoi momonsoi do tuhau.

TUHAU

Tuhau adalah salah satu makanan tradisional bangsa kadazandusun di sabah. Tuhau ataupun nama saintifiknya E.Coccinea adalah tumbuhan yang dikategorikan dalam keluarga halia. Tuhau ini mempunyai bau seperti serangga ‘pasisang’ yang kuat. Tuhau berfungsi seperti sambal dan dimakan bersama-sama dengan lauk pauk dan nasi. 

RESEPI
4 bahan-bahan utama dalam pembuatan sambal tuhau; 
  • Batang tuhau 
  • Limau 
  • Cili padi 
  • garam 


Sambal tuhau boleh divariasikan dengan menambah; 
  • Halia 
  • Bawang merah 


LANGKAH - LANGKAH
  1. Potong batang tuhau (boleh dikisar) 
  2. Kisar cili padi 
  3. Campurkan potongan batang tuhau dan kisaran cili padi dengan air perahan limau dan garam. Limau boleh ditukar dengan cuka makan. 
  4. Kisaran halia dan bawang merah boleh ditambah untuk menambahkan lagi rasa sambal tuhau.  
  5. sambal tuhau boleh bertahan dalam tempoh yang lama walaupun disimpan dalam suhu bilik.

2 comments: